Selecteer een pagina

Mondkapjes zijn haast niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Op www.mondkapjes.nl/nl kun je niet alleen mondkapjes online bestellen maar ook tal van andere beschermingsmiddelen.

Verschillende soorten mondkapjes

Je hebt vast wel eens gehoord van FFP2 of FFP3 mondkapjes. Maar wat betekent dat nu eigenlijk? De code FFP staat voor Filtering Facepiece Particals. In de FFP codes zijn er drie gradaties, FFP1 tot en met FFP3. FFP1 betekent dat dit masker bescherming biedt tegen grote vaste deeltjes. FFP2 biedt bescherming tegen vaste en vloeibare aerosolen. Deze heeft een filterefficiëntie van 92%. Voor een filterefficiëntie van 98% heb je een FFP3 masker nodig. Op een Corona-afdeling worden FFP2 maskers gedragen.

Het gebruik van een mondkapje

Om een mondkapje zo goed mogelijk zijn werk te laten doen is het van belang dat je deze op een juiste wijze op- en af zet.
– Was je handen
– Zet het mondkapje op. Raak alleen de lussen voor de oren aan en daar waar je de neusbrug aan kunt knijpen.
– Je mond, neus en kin horen in het mondkapje te zitten.
Nadat je deze hebt opgezet mag je hem niet meer aanraken. Als je veel moet praten is het verstandig iedere vier uur een masker te vervangen. Als je nauwelijks praat gaat hij acht uur mee. Verder is het van belang dat als hij vochtig aan voelt je direct een nieuwe op zet.

Mondmaskers en brillen

Mondmaskers en brillen hebben een haat-liefde verhouding. Als je een mondmasker op zet slaat je bril aan, maar zonder bril zie je niets. De truc is om er voor te zorgen dat het bovenste deel van je mondmasker zo weinig mogelijk lucht doorlaat. Dit kun je bewerkstelligen door de lucht ergens anders heen te laten gaan. Je kunt bijvoorbeeld de oorlussen een halve slag draaien, waardoor een 8-je ontstaat. Hierdoor gaat de lucht via je wangen weg en niet via je bril. Ook zijn er speciale maskerbeugels te bestellen via internet. Tevens zijn er clipjes te bestellen waardoor je de lussen niet achter je oren hoeft te doen, maar een clip achter op je hoofd houdt dan de lussen bij elkaar. Dat scheelt weer pijnlijke oren.

Handhygiëne

Naast het dragen van mondkapjes krijgen de handen het ook zwaar te verduren. In iedere winkel staat wel een station waar je verplicht bent je handen te desinfecteren. Maar hoe moet dat eigenlijk?
– Doe wat handdesinfectiemiddel in het kuiltje van de palm van je hand
– Wrijf de twee palmen van beide handen tegen elkaar
– Wrijf met de palm van de ene hand over de rug van de andere, en vice versa
– Wrijf met de vingers van de ene hand tussen de vingers van de andere hand
– Draai de duim van de ene hand in de vuist van de andere, en vice versa
– Laat je handen drogen aan de lucht
Op deze manier werkt de handdesinfectie het best.